Onderzoek

Röntgenfoto

Met behulp van röntgenstraling kunnen we foto’s maken van de binnenkant van uw lichaam. Zo brengen we bijvoorbeeld uw longen of botten in beeld en kunnen we deze beoordelen op eventuele afwijkingen.

Röntgenonderzoek

Wat onderzoeken we?

Bij een röntgenonderzoek (conventionele radiologie) maken we gebruik van röntgenstraling. Deze straling dringt door lichaamsweefsel heen. Dankzij de gevoeligheid van moderne apparatuur is slechts een minimale hoeveelheid röntgenstraling nodig, waardoor het onderzoek slechts een zeer beperkte impact heeft op de gezondheid. Het maken van een röntgenfoto duurt vaak maar een paar seconden.

Vooral bot is goed af te beelden door röntgenstraling. Of juist structuren die veel lucht bevatten zoals de longen. We kunnen op de beelden zien waar ophelderingen of juist verdichtingen zitten op plekken waar ze niet horen te zitten.

Röntgenonderzoek

Wat kan ik verwachten?

Een medewerker haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de onderzoeksruimte. Daar geven we een korte uitleg over het onderzoek. Soms is het nodig een deel van uw kleding uit te doen, dat kan in een kleedkamer. U mag geen beeldverstorend metaal dragen (zoals bijvoorbeeld sieraden of T-shirts met print). Daarna neemt u plaats in de onderzoeksruimte.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek niet van houding verandert en stil blijft liggen. Bij sommige foto’s is het nodig om de adem even in te houden.

De foto’s worden gemaakt met behulp van een röntgenbron en een fotoplaat. Het orgaan dat onderzocht moet worden, wordt tussen de röntgenbron en de plaat geplaatst en dan kort “belicht”. Het totale onderzoek duurt in de meeste gevallen minder dan 10 minuten.

Soorten röntgenfoto's

Van welke delen maken we een röntgenfoto?

Met een röntgenfoto kunnen we de volgende lichaamsdelen in kaart brengen:

  • Borstholte, hart en longen (thorax)
  • Buik
  • Wervelkolom
  • Gewrichten
  • Overige lichaamsdelen
Werkwijze Transparant Kliniek

Hoe werken wij?

Het onderzoek duurt in de meeste gevallen minder dan 10 minuten. Voor een gewone röntgenfoto hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. Het maken van een röntgenfoto is maar zeer beperkt schadelijk, omdat wij werken met de nieuwste technieken. Daarom hoeft u geen extra beschermende kleding, zoals een loodschort, te dragen.

Als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent, beoordelen we of het veilig is om de foto te maken. Laat ons dat vooraf weten. Het geven van borstvoeding is geen reden om geen röntgenfoto te laten maken.

1

Cirkel

Verwijzing onderzoek

Uw (huis)arts vraagt een röntgenfoto aan en geeft u een verwijzing

2

Cirkel

Afspraak maken

U maakt een afspraak bij onze kliniek voor het maken van de röntgenfoto. U bent snel aan de beurt

3

Cirkel

Dag van het onderzoek

Onze specialist maakt de gevraagde röntgenfoto. Dit duurt gemiddeld 10 minuten

4

Cirkel

Uitslag onderzoek

De radioloog beoordeelt de foto. U hoort zo snel mogelijk de uitslag via uw eigen (huis)arts

Transparante feiten

  • calendar_month
    Wachttijd tot onderzoek
    0 dagen
  • schedule
    Duur van het onderzoek
    10 min
  • bar_chart
    Uitslag van het onderzoek
    2 dagen
  • euro
    Volledig vergoed

Werkwijze

Wanneer krijg ik mijn uitslag?

De foto’s worden naar de radioloog gestuurd, die deze beoordeelt en er een verslag van maakt. Hoewel de beelden meteen beschikbaar zijn, kost de interpretatie soms iets meer tijd en kan het even duren voordat de uitslag bekend is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er ook oude foto’s of extra informatie opgevraagd moeten worden. Het verslag wordt naar de arts gestuurd, die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de definitieve uitslag met u.

Werkwijze

Wat gebeurt er na de uitslag?

Wat er verder gebeurt is afhankelijk van de vraagstelling en de bevindingen van het röntgenonderzoek. Als er geen afwijkingen gevonden worden, kunnen we u in de meeste gevallen al snel geruststellen. Soms besluit de radioloog dat een aanvullend onderzoek nodig is voor meer zekerheid over de uitslag. Bij een afwijkende bevinding, kan na overleg met de aanvrager, ook worden gekozen voor snel aanvullend onderzoek. Of de aanvrager zet direct een behandeling in. Bij Transparant Kliniek streven we ernaar om dit aanvullende onderzoek ook snel uit te voeren.

“Het is de uitdaging om de foto zo precies mogelijk te maken, zonder dat de patiënt er last van heeft. Als dat lukt, is mijn dag goed.”
Miranda ten Brinke Radiodiagnostisch laborante
Shape

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn onderzoeksresultaten meenemen naar een ander ziekenhuis?

Transparant Kliniek werkt in opdracht van de verwijzer (huisarts of specialist). Overleg daarom met uw arts hoe u uw onderzoeksresultaten kunt meenemen.

Wanneer krijg ik de uitslag van mijn onderzoek?

De laborant stuurt na het onderzoek de gemaakte beelden naar de radioloog. Die beoordeelt ze en maakt er een verslag van. Hoewel de beelden meteen beschikbaar zijn, kost de interpretatie iets meer tijd en kan het even duren voordat de uitslag bekend is. Het verslag wordt naar de arts gestuurd, die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Deze arts bespreekt de definitieve uitslag met u en de eventuele vervolgbehandeling.

Hoe kan het dat iemand anders eerder wordt geholpen dan ik?

Omdat de tijdsduur per onderzoek verschilt en er in meerdere kamers onderzoeken worden verricht, kan het zijn dat een andere patiënt minder lang in de wachtkamer zit dan u. Ook kan het zijn dat er een spoedgeval is, waardoor u iets langer moet wachten. Wij proberen iedereen zo snel mogelijk en op het afgesproken tijdstip te helpen.

Hoe moet ik mij voorbereiden voor een onderzoek bij Transparant Kliniek?

Bepaalde onderzoeken vereisen een voorbereiding. Naast de uitleg die uw arts u gegeven heeft, vindt u informatie in de patiëntinstructie die u bij de bevestiging van uw afspraak via de mail ontvangt. Lees deze goed door. Voor de meeste röntgenfoto’s hoeft u zich niet voor te bereiden, houd er wel rekening mee dat u zich (gedeeltelijk) zal moeten ontkleden. Ook is aan te raden om geen sieraden te dragen; doet u die alvast thuis af.

Wat is radiologie?

Radiologie betekent letterlijk: het stellen van een diagnose met behulp van straling. Botten en andere weefsels worden zichtbaar gemaakt met behulp van röntgenstraling, zodat er een diagnose gesteld kan worden. De artsen binnen Transparant Kliniek zijn dan ook radioloog. Bij Transparant Kliniek worden daarnaast ook onderzoeken zonder röntgenstraling uitgevoerd, zoals een MRI-onderzoek en echografie. Om weefsels zichtbaar te maken met een MRI-scan wordt een sterk magnetisch veld gebruikt en bij echografie geluidsgolven.

Welke artsen werken bij Transparant Kliniek?

Transparant Kliniek werkt voor alle huisartsen en medisch specialisten die bij ons een onderzoek of behandeling aanvragen. Het medisch specialisme van Transparant Kliniek is radiologie. De artsen binnen Transparant Kliniek zijn dan ook radioloog.

Kan ik eigen muziek luisteren tijdens een MRI-scan?

Tijdens een MRI-scan heeft u de mogelijkheid om uw eigen muziek aan te sluiten op de koptelefoon of oordopjes die u bij de scan krijgt.

Wat als ik claustrofobie heb en ik moet een MRI- of CT-onderzoek laten doen?

Een MRI-onderzoek kan voor sommige patiënten een belemmering zijn omwille van claustrofobie. De MRI-tunnel is aan beide zijden open. De duur van het MRI-onderzoek varieert tussen 20 en 45 minuten. Tijdens het onderzoek is het heel belangrijk dat u stil blijft liggen. Indien het onmogelijk is om zo lang stil te blijven liggen, meldt u dit vooraf aan de MRI-laborant. Indien u twijfelt of u het onderzoek laat uitvoeren omwille van uw claustrofobie, kunt u een afspraak maken met ons MRI-team, om het toestel vooraf te bekijken en vragen te stellen. U kunt ook naar muziek luisteren tijdens het maken van de scan en er is een spiegel aanwezig. Ook krijgt u een bel mee, zodat als u de laborant nodig heeft, u die direct kan roepen. Een CT-onderzoek kan voor sommige patiënten een belemmering zijn omwille van claustrofobie. De tunnel van de scanner, waardoor u langzaam doorschuift, is aan beide zijden open en bij de huidige toestellen is de opening vrij ruim. De voortdurende technische innovaties maken dat de scantijd erg kort is geworden (het gehele onderzoek neemt 5 à 10 minuten in beslag).

Shape
Wij helpen u graag en staan voor u klaar!
Neem contact met ons op