Behandeling

Punctie

Om de aard van een gevonden afwijking te bepalen of om de meest effectieve behandeling te achterhalen, kan het soms noodzakelijk zijn om een monster van het weefsel te nemen. Dit noemen we een weefselpunctie.

Punctie

Wat doen wij tijdens de behandeling?

Tijdens de punctieprocedure wordt aan de hand van eerdere onderzoeksinformatie de meest geschikte aanpak bepaald om weefselinformatie te verkrijgen. Het gebied waar we de punctie nemen verdoven we zorgvuldig en via (in de meeste gevallen) een kleine incisie in de huid nemen we voldoende weefsel voor onderzoek. In het geval van een cytologie (het direct aanprikken) geven we geen verdoving.

Door middel van een holle naald worden er losse cellen (cytologische punctie) of een heel stukje weefsel (histologisch biopt) verkregen.

Punctie

Hoe voeren wij de behandeling uit?

We vragen u om dat deel van uw lichaam, waar we de punctie uitvoeren, voldoende bloot te maken. Na het desinfecteren van de huid nemen we weefsel af door middel van een directe aanprik (cytologie) of via een kleine incisie (met vooraf een verdoving). Hierna wordt het verzamelde materiaal direct op de juiste manier voorbereid voor verder onderzoek. In sommige gevallen zijn meerdere puncties tijdens dezelfde afspraak nodig. Als de radioloog beoordeelt dat er voldoende materiaal is, verzorgen we de punctieplaats en is de behandeling klaar. 

Werkwijze Transparant Kliniek

Hoe gaan wij te werk?

Wij begrijpen dat u bezorgd bent en mogelijk bang bent voor pijn of complicaties. Onze medewerkers doen er alles aan u gerust te stellen en het onderzoek zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. Onze ervaren radiologen voeren deze procedure met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uit. 

1

Cirkel

Verwijzing onderzoek

Uw (huis)arts vraagt een punctie aan en geeft u een verwijzing

2

Cirkel

Afspraak maken

U maakt een afspraak bij onze kliniek voor het maken van de punctie. U bent snel aan de beurt

3

Cirkel

Dag van het onderzoek

Onze specialist doet de punctie. Dit duurt gemiddeld 20 minuten

4

Cirkel

Uitslag onderzoek

De specialist beoordeelt de punctieresultaten. U hoort zo snel mogelijk de uitslag via uw eigen (huis)arts

Transparante feiten

  • calendar_month
    Wachttijd tot onderzoek
    0 dagen
  • bar_chart
    Duur van de behandeling
    20 min
  • schedule
    Hersteltijd in dagen
    1 dag
  • euro
    Volledig vergoed

Werkwijze

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na het verzorgen van de punctieplaats kunt u, afhankelijk van welk orgaan is onderzocht en de gekozen punctiemethode, of direct naar huis of u blijft nog even ter observatie. Het verzamelde materiaal wordt naar de patholoog gestuurd, die het weefsel voorbereidt, zodat het onder de microscoop kan worden beoordeeld. Vanwege deze voorbereidende stappen kan het enkele werkdagen duren voordat we een definitieve uitslag hebben. 

“De zorgsector is voortdurend in ontwikkeling. Met de nieuwste technieken kunnen we steeds sneller en beter behandelen. Dat is goed nieuws voor patiënten én voor ons."
Niels Rijnders Interventie Radioloog
Shape

Veelgestelde vragen

Welke artsen werken bij Transparant Kliniek?

Transparant Kliniek werkt voor alle huisartsen en medisch specialisten die bij ons een onderzoek of behandeling aanvragen. Het medisch specialisme van Transparant Kliniek is radiologie. De artsen binnen Transparant Kliniek zijn dan ook radioloog.

Ik ben (mogelijk) zwanger. Kan ik dan wel een radiologisch onderzoek of behandeling ondergaan?

Bent u (mogelijk) zwanger, dan is er in het geval van echografie geen beperking. Voor overige onderzoeken is het verstandig om dit vooraf te bespreken met de aanvrager van het onderzoek, in verband met mogelijke risico’s. Er kan, als dat nodig is, gekozen worden voor een ander soort onderzoek. Soms is uitstel van het onderzoek beter.

Wordt een onderzoek of behandeling bij Transparant Kliniek vergoed door mijn zorgverzekering?

Wij werken samen met ziekenhuizen. Als u wordt doorverwezen vanuit het ziekenhuis naar onze kliniek, dan is dat bedoeld om u sneller te helpen. Dit heeft geen effect op de vergoeding die uw zorgverzekering dekt. De vergoeding verloopt tussen uw zorgverzekeraar en het ziekenhuis, omdat u daar in zorg bent en u blijft onder behandeling bij uw eigen arts/specialist.

Is een verwijzing van een huisarts of specialist verplicht voor een onderzoek of behandeling?

Een verwijsbrief van uw behandelend arts is voor alle onderzoeken verplicht. Vergeet u niet om deze verwijsbrief mee te nemen naar de kliniek? Vergeet bij een MRI-scan ook niet om het ingevulde vragenformulier mee te nemen.

Shape
Wij helpen u graag en staan voor u klaar!
Neem contact met ons op